Tο όνομα «Πρωτέας» είναι μια αρχαία λέξη, που σημαίνει «πρώτος», «πρωτόγονος» και «πρωτογέννητος». Αν αυτό συνδυαστεί με την ικανότητα του Πρωτέα να παίρνει όποια μορφή θέλει, φτάνουμε ίσως στη βαθύτερη κατανόηση του μύθου.
O Πλούταρχος στον βίο του Αγησιλάου, μας ανακαλύπτει ότι:
"Όταν ο Αγησίλαος ήταν με τον στρατό του στην περιοχή Αλιάρτου Βοιωτίας βρέθηκε εντελώς τυχαία ένας παράδοξος τάφος. Μάσα σ' αυτόν ανακαλύφθηκε μια χάλκινη πινακίδα με γράμματα που έμοιαζαν με ιερογλυφικά της Αιγύπτου. Έτσι απευθύνθηκαν στο βασιλιά της Αιγύπτου. Εκείνος ανέθεσε την ερμηνεία στον ιερέα Χόνουφι που μετά από βαθιά μελέτη και, αναδίφηση σε παλαιά χειρόγραφα, διατύπωσε πως η πινακίδα άνηκε στα χρόνια του Πρωτέα. Η πινακίδα μάλιστα παρότρυνε τους Έλληνες να αφήσουν τις διχόνοιες και να ασχοληθούν με την φιλοσοφία και τα γράμματα, ιδρύοντας ένα αγώνισμα προς τιμήν των Μουσών...." ( Ιστορία του Ελληνικού Έθνους)
Βέβαια είναι γνωστό πως κατά την αρχαιότητα τυχαίες ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι στην ελληνική γη είχαν γραφεί πανάρχαια κείμενα σε άγνωστες γραφές, που δεν ήταν άσχετες με τις αιγυπτιακές και τις ανατολικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.