Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Χρυσές δουλειές στο... Ελντοράντο της κρίσης!





Νέα φάμπρικα από τα ανταλλακτήρια χρυσού



Κατά εκατοντάδες ξεφυτρώνουν τα καταστήματα αγοράς χρυσού τους τελευταίους μήνες σε όλη τη χώρα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να πουλήσουν χρυσαφικά και άλλα πολύτιμα είδη, για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους

Τετραπλασιάστηκαν τα ενεχυροδανειστήρια και τα καταστήματα αγοράς χρυσού στην Αθήνα μέσα στους τελευταίους μήνες, ελλείψει ρευστού και λόγω οικονομικής κρίσης.

Αυξητική είναι η τάση και στην επαρχία, όπου εκεί που υπήρχε τουλάχιστον ένα ενεχυροδανειστήριο, από το καλοκαίρι και έπειτα, οπότε και απελευθερώθηκε το επάγγελμα βάσει της Αστυνομικής Διάταξης 5Α/2011, παρατηρήθηκε ιδιαίτερη άνθηση ακόμα και από καταστήματα τα οποία έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Μόνο στην Ερμού βρήκαν τη θέση τους 5 ανάλογες επιχειρήσεις, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου του Χαλανδρίου 3, στην Κρήτη υπάρχουν 33, εκ των οποίων τα 21 στο Ηράκλειο, ενώ στο κέντρο της Πάτρας ήδη δραστηριοποιούνται πέντε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, με το προηγούμενο καθεστώς κατείχαν άδεια 265 ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 99 στον Νομό Αττικής, ενώ σήμερα παρουσιάζεται κατακόρυφη αύξησή τους που τετραπλασιάζει αυτούς τους αριθμούς. 

Είναι ενδεικτικό ότι από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και κυρίως από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας γίνονται προσπάθειες αποτύπωσης της πραγματικής εικόνας των ενεχυροδανειστηρίων, η έναρξη λειτουργίας των οποίων δεν γίνεται πάντα παράλληλα με τη δήλωσή τους στις κατά τόπο Αστυνομικές Αρχές. Γι' αυτόν τον λόγο γίνεται συστηματική προσπάθεια να εντοπιστούν και να καταγραφούν οποιοιδήποτε χώροι χρησιμοποιούνται για ανάλογη δραστηριότητα.

Τεράστιες επιγραφές, ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια στις πολυκατοικίες αλλά και στα αυτοκίνητα... διαφημίζουν τους νέας κοπής «Σαράφηδες»... «Αγοράζω χρυσό, παλιά κοσμήματα, χρυσά δόντια, λίρες, ρολόγια, βέρες... όλα τοις μετρητοίς».

Ο κ. Χρήστος Σπυρόπουλος είχε δικό του εργαστήριο χρυσοχοΐας και επί 35 χρόνια πουλούσε κοσμήματα χονδρικής στα καλύτερα καταστήματα της Ελλάδας. Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχοντας κρατική άδεια ασχολείται με την αγοραπωλησία χρυσών αλλά και άλλων αντικειμένων.

«Η μεσαία τάξη είναι που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και αναγκάζεται να ρευστοποιήσει ό,τι έχει σε κοσμήματα για να πληρώσει τις κάρτες, τα δάνεια ακόμα και τη ΔΕΗ... Δεν είναι λίγοι βέβαια και αυτοί που πωλούν χρυσό προληπτικά. Το σίγουρο είναι ότι έχουν ανοίξει πάρα πολλά καταστήματα, αλλά κάποιοι δεν ξέρουν καν τη δουλειά».

Η αγοραπωλησία χρυσού κερδίζει έδαφος και διαδικτυακά. Ο υποψήφιος πωλητής καλείται να αποστείλει τα κοσμήματά του προς εκτίμηση και αν μείνει ευχαριστημένος από την τιμή που του προτείνεται, εισπράττει το αντίτιμο. Η αισθητική αξία ή η παλαιότητα των κοσμημάτων δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο. «Δε μας ενδιαφέρει σε τι κατάσταση είναι τα κοσμήματα, αν είναι όμορφα ή άσχημα, παρά μόνο το βάρος και τα καράτια», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έναν ιστότοπο.


Συντάχθηκε απο τον/την Ξαγοράρης Αντώνης   
Παρασκευή, 06 Ιανουάριος 2012 10:53

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.