Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΤΑΜΌΣ ΑΛΦΕΙΌΣ.

???? Ένας Ποταμός με κατεύθυνση προς.... Βορά!!! Πόσους ξέρετε ???


Ο Αλφειός είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Πελοποννήσου. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι ο Αλφειός ήταν πρώτα ένα παλικάρι που του άρεσε πολύ το κυνήγι. Γύριζε λοιπόν διαρκώς στα πυκνά δάση της Αρκαδίας και με το τόξο του σκότωνε ελάφια, αγριογούρουνα και πολλά άγρια ζώα.Μια μέρα ξεπρόβαλλε μπροστά του μια πανέμορφη κοπέλα. Ο Αλφειός ξαφνιάστηκε και έμεινε άναυδος από την ομορφιά της. Στην αρχή νόμισε πως ήταν θεά του Ολύμπου. Η κοπέλα έφυγε γρήγορα, χωρίς να του μιλήσει. Από τότε την αναζητούσε συνεχώς. Έμαθε από χωρικούς το όνομά της. Την έλεγαν Αρεθούσα. Λίγες μέρες αργότερα συναντήθηκαν ξανά και μίλησαν για ώρες. Τις μέρες που ακολούθησαν, ο Αλφειός αγάπησε την Αρεθούσα και της πρότεινε να παντρευτούν. Όμως η Αρεθούσα αρνήθηκε. Διάλεξε να μείνει ελεύθερη. Για να αποφύγει τον Αλφειό ταξίδεψε στην μακρινή Σικελία. Εκεί, ονειρευόταν πάντα την επιστροφή της. Έκλαιγε και νοσταλγούσε κοιτώντας συνεχώς προς την μεριά της Πελοποννήσου. Κάποια μέρα, κάποιος θεός τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε πλούσια και γάργαρη πηγή που τα νερά της έμπαιναν βαθιά μέσα στη θάλασσα λες και προσπαθούσαν να φθάσουν στη Πελοπόννησο. Ο Αλφειός όταν την έχασε, έψαχνε μάταια γι' αυτήν. Ώσπου τον λυπήθηκε και αυτόν ο θεός και τον μεταμόρφωσε σε ποταμό. Οι πηγές που βρίσκονταν στην Αρκαδία και τα πλούσια νερά του, αφού περνούσαν από την Ολυμπία χύνονταν ορμητικά στο Ιόνιο. Τόσο βαθιά προχωρούσαν, ώστε συναντούσαν τα νερά της πηγής της Αρεθούσας. Έτσι οι δύο νέοι που δεν μπορούσαν να ενωθούν όσο ζούσαν, ενώθηκαν μετά τον θάνατό τους, στο βάθος της θάλασσας. Ο μύθος είναι και σήμερα ζωντανός να μας διδάξει, πως θα πρέπει να διαχειριστούμε στο μέλλον το οικοσύστημα του Αλφειού και πως θα πρέπει να πετύχουμε τον άριστο συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Αλφειός χώρος ζωής!

Στο πέρασμά του ο Αλφειός συναντιέται με τόπους που σημαίνουν πολλά για την ανθρώπινη ιστορία και τον πολιτισμό. Πιο φωτεινός απ' όλους, η Αρχαία Ολυμπία. Δίπλα του, στις όχθες του γεννήθηκαν και αναδείχθηκαν οι πιο σημαντικές αξίες της ανθρωπότητας. Στην κοιλάδα της Ολυμπίας από το 776 π.Χ. ο Αλφειός ενώνεται με μοναδικούς άθλους, με μύθους και μνήμες που φωτίζουν τον κόσμο. Τα μυστικά της Αρχαίας Ολυμπίας σκέπασε και φύλαξε ο Αλφειός για περισσότερα από χίλια χρόνια, μέχρι που ξεκίνησαν οι ανασκαφές του γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην περιοχή όπου βρίσκεται η Ιερά Άλτη και ανέδειξαν τον αρχαιολογικό θησαυρό της Ολυμπίας. Ακολουθώντας την ροή του Αλφειού ξαναζούμε τις μεγαλύτερες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας.


Οι περιοχές δίπλα στον Αλφειό όπως η λίμνη του Επιταλίου, είναι από τις πιο καρποφορούσες,
δυστυχώς όμως η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και μεταλλαγμένων σπόρων (καλαμποκιού, βάμβακος κ.α) συμβάλουν στην "κατοχή" και την εξάρτηση των παραγωγών στις εταιρίες των ξένων συμφερόντων, με το φυσικό επακόλουθο βεβαίως την υπερχρέωση αυτών.

1 σχόλιο:

  1. Εμπρός λοιπόν! ήρθε ο καιρός για τις βιολογικές καλλιέργειες και τους Ελληνικούς Αυτόχθονες σπόρους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.